Verzending binnen 1-2 werkdagen | Gratis verzending binnen Nederland vanaf €100
0
Kerst Stylen & combineren

10 x servet vouwen

Een servet is een onmisbaar styling item voor een mooi gedekte tafel en heel handig, want al is een tafel nog zo eenvoudig en naturel gedekt, met een gevouwen servet maak je de tafel gelijk feestelijk. Maar hoe vouw je een servet? Hier vind je 15 simpele servet vouw ideeën, met stap voor stap uitleg. De basis is een linnen servet van 45 cm x 45 cm

15 x servet vouwen- idee 4
linnen servetten glaze en tabac

Servet vouwen met droogbloemen

Ik hou er van om (droog)bloemen en servetten te combineren. Hier een paar voorbeelden met grassen, die zijn er in zoveel soorten en maten, maar je kunt natuurlijk ook voor verse bloemen kiezen.  

Voor beide ideeën vouw je het servet eerst dubbel over de lengte en daarna weer over de breedte zodat je een vierkant vlak overhoudt.

Foto links: rol vanuit de hoek waar het middelpunt van het servet zit, het servet losjes op tot de breedte van het glas. Vouw de onderkant van de rol een stukje terug waardoor het korter wordt en steek het servet in het glas. Knoop een touwtje om het glas en steek er een gras of bloemetje tussen

Foto rechts: rol het servet vanuit de hoek waar het middelpunt zit, redelijk strak op tot een rolletje en knoop vast met een touwtje. Steek een droogbloem tussen het touw.

15 x servet vouwen - idee 15
15 x servet vouwen- idee 9

Servet vouwen om bestek heen

Ook een leuk idee bij het dekken van de tafel is om het bestek in het servet te vouwen.

Foto links: vouw het servet over de lengte en nog eens over de breedte. Je hebt nu een vierkant. Leg de punt met de losse zijdes van het servet naar boven. Vouw de linker en rechter punt naar de achterkant van het servet met de punten tegen elkaar aan. Leg het bestek op het servet en vouw de zijkanten om het bestek heenen zet vast met een touwtje of mooi lint.

Foto rechts: deze is even uitproberen en oefenen. Het makkelijkste is om het eerst zonder bestek te vouwen en daarna het bestek ertussen te leggen.  

Vouw het servet diagonaal met 2 punten naar elkaar toe waardoor er een driehoek ontstaat. Doe dit nogmaals door de twee lange punten naar elkaar toe te vouwen.  Je hebt nu weer een driehoek. Leg het servet als een pyramide op tafel met het middelpunt van het servet boven en de lange zijde onder met links en rechts een punt.
Neem de linker punt in je hand en leg de linker zijde van de driehoek haaks op de onderkant. Vouw vervolgens de rechter punt hier overheen naar links. 

15 x servet vouwen- idee 5
15x servet vouwen

Twee simpele servet vouw ideeën

Deze twee vormen zijn echt heel makkelijk maar daarom niet minder mooi. 

Foto links: vouw het servet over de lengte en daarna over de breedte. Je hebt nu een vierkant. Vouw het servet nogmaals over de lengte. Leg het servet onder een kommetje of klein bord met de kant waar de zoom in het servet zit naar de gast toe. leg over de breedte een  bloem of een mooi takje.

Foto rechts: vouw het servet over de lengte en daarna over de breedte. Je hebt nu een vierkant. Vouw het servet nogmaals over de lengte.
Leg het servet nu schuin op het bord en vouw de rechter onderkant schuin over naar links. Knoop er een mooi lintje omheen.

15 x servet vouwen- idee 8
15 x servet vouwen - idee 13

Servetten over de tafelrand

Laat de servetten eens over de tafelrand vallen. Dit is ook mooi voor het tafelaanzicht als gasten binnenkomen. 

Foto links: vouw het servet diagonaal met twee punten naar elkaar toe. Leg de vouw aan de linker kant. Leg het servet op het bord en laat ong. 1/3 over de rand van de tafel hangen. Vouw de twee punten aan de rechter kant losjes naar links over het servet heen en weer terug naar rechts, zoals voorbeeld. De lange punt aan de andere kant van het servet kun je korter maken door het naar onderen te vouwen. Plaats een klein bord of kommetje op het servet. 

Foto rechts: vouw het servet over de lengte en nogmaals over de lengte, je hebt nu een lang smal servet. Leg het servet op een bord met de helft over de rand van de tafel. Zet een klein bord of kommetje op het servet. Wikkel halverwege het overhangend deel een touwtje om het servet en steek er een gras of bloem tussen.

15 x Servet vouwen- idee nr. 3
15 x servet vouwen idee 10

Servet vouw idee voor op het bord

Een servet hoeft niet altijd naast een bord te liggen. Het staat vaak mooi als je het naast een kommetje legt. Dat kun je met deze twee servet vouw ideeën doen. 

Foto links: laat het servet ongevouwen. Pak een punt van het servet en leg met deze punt losjes een knoop in het servet. Schuif met de knoop tot je het op de gewenste plek hebt en trek dan zachtjes aan. Ik vind het zelf mooi als de knoop relatief hoog zit zodat je nog een mooie ‘staart’ overhoudt om losjes over het bord heen te leggen.

Foto rechts: vouw het servet over de lengte en daarna over de breedte. je hebt nu een vierkant. Leg het servet diagonaal op tafel met het middelpunt van het servet links en de punt met open zijdes rechts. Leg het servet tegen een kom aan zoals op de foto en laat de punten aan de rechterkant iets terugvallen naar links. Leg er een mooi tak of gedroogde gras tussen.

Algemene tips voor het vouwen van servetten

  • Strijk de servetten goed van te voren, daar worden ze steviger van en dan komen de vormen mooier uit.
  • Vouw punten goed recht op elkaar, ook dan ziet het resultaat er mooier uit.
  • Oefening baart kunst, dus geef niet te snel op. Neem de tijd van te voren om het een paar keer uit te proberen, dan heb je op het moment zelf minder stress en komt het zeker goed!

Shop de stijl

Linnen servet
€9,95
Linnen tafelkleed
€95,00
Linnen servet
€9,95

Klik hier voor een overzicht van al onze tafelkleden en servetten.    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.