Verzending binnen 1-2 werkdagen | Gratis verzending binnen Nederland vanaf €100
0
Servies combineren Tafelstyling

Tafelstyling tips

Heb jij binnenkort een etentje en wil je jouw gasten verrassen met een mooi gedekte tafel? Je merkt dat je de gewoonte hebt altijd de tafel op dezelfde manier dekken en zou eens iets anders willen? Misschien helpen onderstaande tips je een eindje op weg.

 

Placemat alternatief

Liever geen tafelkleed en hou je van een natuurlijk gedekte tafel? Dan kun je voor een houtschijf kiezen als onderbord en daar een groot blad onderleggen. Knip het blad vlak voordat je aan tafel gaat, het zal de avond dan net halen ( ligt wel een beetje aan het type blad). Je kunt ook bladeren van te voren drogen tussen keukenrol vellen onder een stapel tijdschriften of boeken. Dit duurt wel een paar weken voordat ze helemaal droog zijn dus begin er op tijd mee.

Voor een iets meer aangeklede tafel kun je kiezen om een servet onder de borden leggen, als alternatief voor een placemat. Dit geeft een mooi kleuraccent op tafel. Laat het servet net iets over de rand van de tafel vallen.

tafelstyling met groen
tafelstyling tip, servet als placemat

 

 

Servetten, kleur kiezen

Ga je voor een extra feestelijke gedekte tafel, dan is een tafelkleed met linnen servetten wel heel mooi. Let er dan wel op dat het tafelkleed ruim over de tafel valt, dat oogt net iets chiquer.

 • Is het servies dezelfde kleur of tint als het tafelkleed, kies voor de servetten juist een contrast kleur en leg deze tussen de borden voor een beetje diepte.
 • Heeft het servies een contrasterende kleur van het tafelkleed, kies dan servetten in dezelfde kleurgamma als het tafelkleed dan komt de kleur terug en wordt  het een geheel.

tafeldekken met servetten Tablejoy
vintage groene soepkom Goedewaagen
Linnen servet en tafelkleed in kleur glaze

 

Servies combineren

Wil je met weinig verandering toch iets anders op tafel? Met een klein bord, in een andere kleur of met een dessin, tussen je huidig servies heb je al veel effect. Je hoeft dan niet gelijk een heel nieuw servies te kopen. Bevalt de kleur, dan kun je het later aanvullen en blijven afwisselen, de ene keer alles effen, de andere keer gemixt.

Of kies voor een mix van verschillende materialen. Mix bijvoorbeeld borden of kommetjes van glas met aardewerk servies, twee contrasterende materialen, mat en glans geven spanning.

Wil je binnen één kleur blijven, kies dan voor servies met verschillende vormen, of met een ander structuur. De verschillende onderdelen zullen dan mooi uitkomen. Leg er eventueel een servet tussen in een contrasterende kleur of met een dessin om nog meer accent te geven aan de vormen en lagen.

combineren van servies tips & trick
vis combinatie met strepen
tafeldekken vintage en nieuw

 

Hoogte creëren
Drie platte borden op elkaar, voor verschillende gerechten kan vlak en saai worden.
Kijk wat je in de kast hebt en hoe je gerechten op een andere manier kunt presenteren en daarmee hoogte kunt creëren. Een voorgerechtje in glas of ijscoupe, een salade in een klein, diep schaaltje of een stampot of ovengerecht voor één persoon in een kommetje op het diner bord, heeft al veel effect. Denk ook aan kaarsen en bloemen op tafel en ga voor hoogte verschil in de glazen. Heb je de mogelijkheid dan kun je een stok boven de tafel te hangen en daar lange slingers klimop of ander groen overheen hangen.

sfeer op tafel met kaarsen
tafelstyling met groen

 

Iedereen anders
Een leuke manier om de tafel persoonlijk te dekken, is iedere gast een eigen combinatie van servies te geven. Dit kan goed met vintage servies, daar is veel in te krijgen maar zelden allemaal hetzelfde. Combineer het met je eigen servies en maak een leuke mix van oud en nieuw. Niet álles hoeft anders te zijn, ieder een andere soepkom heeft al een heel leuk effect. Blijf wel binnen één kleurgamma of max twee verschillende kleuren anders kan het heel onrustig worden. Ook glazen kun je afwisselen, kies dan voor hele verschillende vormen dan komt het beter tot zijn recht.

tafelstyling met vintage servies
mix oud en nieuw servies

 

Servetten vouwen
Met servetten is eindeloos veel te doen. Al is de tafel heel basic gedekt, dan kan de manier waarop je het servet neerlegt net de finishing touch geven en de tafel feestelijk maken. Leg bijvoorbeeld een servet tussen de borden, over de lengte of diagonaal gevouwen en laat het een stukje over de rand van de tafel vallen. Of maak een nonchalante knoop in het servet en steek er een tak of bloem in.  Leg het bestek in het servet en wikkel er een mooi lint of touw omheen. Zie onze blog met “servet vouwen” voor meer leuke ideeën.

tafeldekken in de herfst met servetten
tafeldekken met servetten kerst
Roze linnen servet en kleine kaarsjes

 

Persoonlijk accent
Maak de tafel af met een persoonlijk accent. Een tak of bloem op het bord of in een servet gestoken, een schelp op een servet voor een zomerse strandsfeer, een persoonlijk naambordje voor de gast (vind de beschrijving hier) of schrijf de naam van de gast op een mooie steen.

DIY naamkaartje voor gedekte tafel
tafelstyling met groen

servet vouw idee met schelp
tafelstyling idee naam op steen

 

  • Reply
  Charda
  21 maart 2020 at 08:38

  Dankjewel voor al je inspiratie! Ik kijk er vaak wéér naar als ik ga dekken, zo veel mogelijkheden🤩

  • Reply
   tablejoy
   21 maart 2020 at 09:02

   Dank je wel Charda, zo leuk om te horen, ik doe het met heel veel plezier!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.