Verzending binnen 1-2 werkdagen | Gratis verzending binnen Nederland vanaf €100
0
Presenteren

10 stylingtips voor de kersttafel

 Tien simpele styling tips voor de kersttafel.
Het hoeft niet moeilijk te zijn; het servet nèt op een andere manier neer leggen, een paar gouden takken in een vaas of een kleine decoratie op het bord zorgen al snel voor een gezellige kerstsfeer op tafel.

naturel kleur linnen servet
kerstsfeer met takken

Hoogte op tafel 

Tip 1
Een tafelkleed en servetten kleden de tafel mooi aan en zorgen gelijk voor een feestelijke sfeer. Zorg dat het tafelkleed royaal over de tafel valt dat geeft allure. Servetten in dezelfde kleur als het tafelkleed geeft rust, je kunt dan met versieringen uitbundiger zijn ook in andere kleuren. Ga met servies de hoogte in, stapelen dus; onderborden en kleine borden met bijvoorbeeld een mooi vintage schaaltje van glas erop. Glas is een mooie contrast op het aardewerk bord. In het schaaltje kun je een kerstdecoratie leggen.

Kies je voor een naturel kleurig linnen tafelkleed dan heb je er heel lang plezier van, niet alleen mooi tijdens kerst maar het gehele jaar door en het past bij alle kleuren servies.

Tip 2
Een paar takken in een vaas zorgt voor hoogte op tafel. Je kunt er evt. kleine kerstversieringen in hangen. Je vindt momenteel veel goud- en koperkleurige takken bij de bloemist die zijn heel feestelijk.  Zorg wel dat het transparant blijft, niet te vol, anders kun je de overburen niet meer zien en gaat het storen. De vintage vazen van glas heb ik hier deels goud gespoten. De gouden kerstboom kaarsen combineren er mooi bij.

 

kerstkrans om servet
Servet Nuage Gabrielle Paris

Servet vouwen

Tip 3
Hou je van eenvoud dan kan dit al genoeg zijn. Een servet net even anders (nonchalant) opgevouwen met een klein ‘kerst’ boeketje erop. De kleur van het servet komt hier mooi uit omdat het servies eronder en het tafelkleed neutraal van kleur zijn.
Het lintje van satijn zorgt voor een beetje glans en een feestelijk effect. Knip het vooral niet te kort af. Laat het over het bord en eventueel een stukje over de tafelrand hangen.

Tip 4
Ja,  zo simpel kan het ook. Een opgerold servet met een kransje van eucalyptus eromheen. Je maakt het kransje aan de achterkant vast met een touwtje of stukje dun ijzerdraad. Het sterretje kun je maken van boetseer klei, de kleine gouden klokjes vind je in een hobbywinkel.

 

Naamkaartje van klimop
kerstdecoraties op tafel

Persoonlijke D.I.Y.

Tip 5
Ben je met veel aan een tafel dan is het leuk om een tafelschikking te maken. Klimopblaadjes zijn daar heel leuk voor en blijven lang mooi na het afknippen. De naam schrijf je erop met een goudpen, verkrijgbaar bij een hobbywinkel. Leg het eenvoudig op het bord of op een servet zoals bij tip 4.

Tip 6:
Een persoonlijk boeketje, voor iedere gast net even anders. Deze kunnen de gasten na afloop mee naar huis nemen als aandenken. Je kunt er ook een naamkaartje aanhangen. Het blokje maak je van boetseerklei waar je een gaatje in maakt met een cocktailprikker voordat het opdroogt. De stevigste tak steek je in het gaatje, de andere takjes maak je eraan vast met dun goudkleurige ijzerdraad of een naturel stukje touw als je het natuurlijker wilt.

kerststyling op tafel
vintage glas als kandelaar

Vintage glaswerk

Tip 7:
Heb je toevallig mooie (vintage) glazen, dan kun ook op deze manier de hoogte in gaan op tafel. Zorg wel voor een servet tussen het glas en het bord, anders kan het kil zijn met alleen harde materialen op elkaar en je hebt kans dat de glazen beschadigd raken. Ik heb hier gekozen voor een goudkleurig takje, een ‘dotje’ gedroogde peperbessen en een gouden walnoot en heb deze met dun goudkleurig ijzerdraad aan het glas gebonden. Je kunt er ook nog een naamkaartje aanhangen.

Tip 8:
Een ander idee met vintage glazen is ze te gebruiken als kandelaar. Zet een aantal glazen met verschillende hoogtes en kleuren ondersteboven, bij elkaar op tafel en leg een waxine kaarsje op elk glas. Let erop dat een oneven aantal altijd het mooiste is.  Je kunt een kleine dennenappel of kerstversiering hier en daar onder het glas leggen. Heb je een lichtsnoer dan kun je het er nonchalant omheen leggen dan zal het licht mooi weerkaatsen in het glas.

 

vintage schaal met kerstdecoratie
kersttafelstyling voor soep

Een originele presentatie

Tip 9.
De presentatie van een gerecht is al een groot deel van de belevenis. Een simpel soepje in een decoratief (vintage)kopje zoals dit zal al snel complimenten opleveren alleen al voor de presentatie. Denk ook aan een amuse in een bowl glaasje of een grand dessert op een vintage fonduebord.

Tip 9
Ook zo kun je een aperitief serveren op een onderbord. Maar ook een sausje bij een gerecht geeft op deze manier makkelijker door. Wikkel een soepele groen tak tot een krans op de onderste schaal en maak de uiteinden aan elkaar vast met een stukje touw of dun ijzerdraadje.  Je kunt er zoals hier nog een dennenappel en klein goud klokjes aan vast maken of ernaast leggen.

     Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.