Verzending binnen 1-2 werkdagen | Gratis verzending binnen Nederland vanaf €100
0
Recepten

Cheesecake-citroen mousse

sfeer cheesecake mousse vierkant

 

Een heerlijk fris toetje met de smaak van cheesecake en de struktuur van mousse. Niet alleen heel lekker maar ook mooi door de licht gele kleur en decoratie voor Pasen. Het is makkelijk te maken en het kan een dag van te voren gemaakt worden en in de koelkast bewaard worden, heel handig als je nog meer voor te bereiden hebt voor de Paas brunch.

 


Recept

Cheesecake-citroen mousse met krokante bodem

 

Ingrediënten:

Voor de bodem:
250 gr volkoren koekjes
125 gram ongezouten boter

 

Voor de mousse:
2,5 eetlepel verse citroensap
1,5 eetlepel water
1 velletje gelatine
335 ml slagroom
110 gram poedersuiker
340 gram roomkaas, op kamertemperatuur.
280 gram lemon curd, uit een pot (of zelfgemaakt natuurlijk)

 

Voor de garnering:
Citroenschil in hele dunne reepjes,
munt blaadjes, dungesneden citroenpartjes,
evt. bloesemblaadjes (alleen voor de sier, niet op te eten)

 

Bereiding:

  • Verkruimel de koekjes tot ze helemaal fijn zijn.
    Ik doe dit met een staafmixer in een kom, met een theedoek over de kom voor het spatten, maar het kan ook met een hamer of ander zwaar gereedschap onder een theedoek op een houten plank.
  • Smelt de boter zachtjes in een pannetje en roer de gesmolten boter door het koekkruim tot de boter helemaal opgenomen is en het een geheel vormt. Verdeel het koekmengsel over de bodem van een aantal glaasjes of schaaltjes en druk goed aan met de achterkant van een lepel of als het een heel smal glaasje is met de achterkant van een mes.
  • Meng citroensap en water in een kommetje en laat daar het gelatine velletje een poosje in weken.
  • Mix de slagroom met een mixer tot het loddig is, voeg 1/3 van het poedersuiker toe en klop door tot de slagroom stevig is en pieken vormt.
  • Klop in een andere kom de roomkaas met een mixer tot het zacht en romig is, voeg de rest van de poedersuiker toe en de lemon curd en mix alles door elkaar.
  • Verhit in een klein pannetje op laag vuur het citroensap met water en gelatine en roer zachtjes tot de gelatine opgelost is. Laat 3 min afkoelen. Terwijl de mixer draait in het roomkaas mengsel voeg je de gelatine langzaam toe totdat het helemaal opgenomen is. Let op: niet langer dan 3 minuten wachten dan kan het teveel afkoelen en kunnen er klontjes ontstaan in de mousse.
  • Vouw voorzichtig 1/3 van de opgeklopte slagroom door het roomkaas mengsel heen tot het helemaal opgenomen is en doe hetzelfde met de rest van de slagroom, heel voorzichtig zodat het luchtig blijft.
  • Lepel de mousse voorzichtig in de glaasjes op de koekbodem met een mooie toef bovenop en zet voor minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt het ook een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. Versier de bovenkant van de mousse net voor het opdienen.