Verzending binnen 1-2 werkdagen | Gratis verzending binnen Nederland vanaf €100
0
Recepten

Mini citroen taartjes

mini citroen taartjes 5x

 

Verras je gasten met Pasen met deze heerlijke, frisse citroen taartjes die niet alleen heel mooi zijn maar ook heel lekker. Ga je niet uitgebreid koken met Pasen maar wil je wel iets lekkers bij de koffie, dan kunnen we deze taartjes zeker aanbevelen.

Het recept lijkt ingewikkeld en moeilijk maar dat is het echt niet.
Wij zijn geen bakwonders en het lukte ons ook, alleen wilden we te snel omdat het op de foto moest voordat het licht weg zou zijn en daardoor sloegen we een paar belangrijke stappen over.We lieten het deeg niet goed koelen (moet je dus wel doen!) waardoor het heel plakkerig werd, aan het bakpapier en onze handen bleef plakken en de vorm van het deeg niet mooi strak werd bij bakken. Ook hebben we de vulling te snel in het taartje gegoten waardoor we luchtbellen kreeg toen het in de oven stond. Ook niet doen dus. Maar als je verder het recept volgt komt het helemaal goed en het resultaat is het echt waard!

 


Recept

Mini citroen taartjes

 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

225 gr bloem
125 gr koude, ongezouten boter
80 gr poedersuiker
2 eigeel
1 eetlepel ijskoud water

 

Voor de vulling:

250 ml slagroom
2 eieren
3 eigeel extra
110 gram kristalsuiker
125 ml citroensap

 

Voor de garnering:
Citroenschil in hele dunne reepjes,
munt blaadjes, dungesneden citroenpartjes,
evt. bloesemblaadjes (alleen voor de sier, niet op te eten)

 

Benodigdheden:
6 -8 kleine taart (quiche) vormpjes van 10 cm diameter met een losse bodem.
Licht ingevet met boter

 

We hebben hier een recept aangehouden voor een hele taart  (oorspronkelijk recept van Donna Hay) en hadden maar 6 taart vormpjes, we hielden daardoor wat deeg over. Waarschijnlijk kun je ook 8 stuks uit het deeg halen.

Bereiding:

  • Meng bloem, boter en poedersuiker met een deegmixer door elkaar (Wij gebruikten een magimix) tot de struktuur van het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Meng er terwijl je mixt, één voor één het eigeel door. Voeg het water toe en mix tot de substantie net een geheel gaat vormen.
  • Bestrooi het aanrechtblad lichtjes met bloem en breng het deeg over op het aanrecht.
  • Maak van het deeg voorzichtig een bol die je vervolgens zachtjes uitrolt/drukt tot een dikke ronde plak. Wikkel dit in plasticfolie en laat een uur lang koelen in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol elk deel tussen 2 lagen antiplak bakpapier uit tot een cirkel van 3 mm dik.  Leg het deeg voorzichtig in de vormpjes en druk het zachtjes aan tegen de rand van het blikje zodat de ribbels mooi gevuld zijn. Snij het overtollig deeg aan de bovenrand recht af en prik met een vork een paar keer op de bodem van het deeg. Zet de vormpjes als je ze allemaal gevuld hebt nogmaals in de koelkast voor 30 minuten.
  • Zet  ondertussen de oven aan op 180 graden.
  • Haal de vormpjes uit de koelkast. Knip een cirkel van bakpapier, even groot als het vormpje inclusief de opstaande randen. Leg het bakpapier in het vormpje op het deeg druk goed uit in alle hoeken en vul het met droge spliterwten of rijst.
  • Bak in de oven voor 15 minuten. Haal bakpapier en gewichtjes weg en bak de taartjes nog 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven tot 140 graden.

Voor de vulling:

  • Meng slagroom, eieren, extra eigeel, suiker en citroensap in een kom en mix goed door elkaar.
  • Zeef het mengsel in een schone kom.
  • Haal de taartjes uit de vormpjes en zet op een ovenrooster.
  • Vul de taartjes heel voorzichtig met de vulling. Let op doe dit heel langzaam zodat er geen belletjes ontstaan.
  • Zet de taartjes in de oven en bak voor ongeveer 20 minuten of tot de vulling net gestold is en nog zacht is.
  • Haal de taartjes uit de oven en laat afkoelen tot kamer temperatuur.
  • Zet daarna nog even in de koelkast zodat de vulling goed stevig wordt.
  • Voor het opdienen, bestrooien met poeder suiker en eventueel versieren met partje citroen, munt blaadjes en eetbare bloemen. ( Wij  hadden bloesembloemetjes genomen maar zou dat niet opeten)