Verzending binnen 1-2 werkdagen | Gratis verzending binnen Nederland vanaf €100
0
Tafelstyling

4x dienblad stylen

Ook als een tafel niet gedekt is kun je servies, kandelaren en glaswerk mooi bij elkaar op tafel zetten. Een dienblad is een perfecte basis om de verschillende items te verbinden en een mooi styling hoekje te maken. Handig is dat je het makkelijk in één keer weg kunt halen als je de tafel wil gaan dekken. 

Hoe maak je een mooie styling combinatie op een dienblad? Wat kun je bij elkaar zetten en waar moet je op letten als je een dienblad gaat stylen? Om je op weg te helpen heb ik een aantal combinaties gemaakt in vier verschillende stijlen en geef je daarbij tips waar je op kunt letten.  Als basis gebruikte ik het zwart houten plateau op pootjes van Urban Nature Culture.

vintage glas en droogbloemen

Hou je van vintage glaswerk en heb je verschillende glazen en vazen in de kast staan? Haal de mooiste items uit de kast en maak een mooie combinatie van het glaswerk op het dienblad. Zo heb je er dagelijks plezier van.

Kies bij voor één kleurgamma en let vooral op verschillende vormen en hoogtes van de items. Ik heb hier gekozen voor een grote vintage vaas van warm geel glas en een paar vintage glazen in dezelfde tinten. Deze heb ik gecombineerd met goudkleurige items, dit voegt een beetje glans toe. De zwarte kandelaar staat er bewust tussen voor hoogte, maar ook om het zwart van het houten dienblad terug te laten komen, bovendien wilde ik heel graag de Swirl kaars in kleur ‘nature’ erbij hebben vanwege de kleur en de structuur. Structuur maakt het spannend en interessant om naar te kijken. Je ziet ook structuur in de vintage vaas, het wijnglas en de rand op de kaarsenhouderfles. Omdat het allemaal in dezelfde kleurtoon zit blijft het rustig en is het toch een interessant hoekje om naar te kijken. De grassen in het boeket droogbloemen zijn allemaal anders van vorm, door ze losjes in een vaas te zetten zorgen de vormen voor een speels effect.

Tip: zet een glas onderste boven met een waxine lichtje erop.
Als de kaarsen branden reflecteert het licht in het glas en de gouden accenten.

kandelaars combineren op een dienblad

Kaarslicht op tafel zorgt voor extra gezelligheid. Een groep kandelaren bij elkaar is een mooie decoratie op tafel, ook als de tafel niet gedekt is.
Hoe combineer je kandelaren op een dienblad, zo dat het een spannend geheel is? Ook hier geldt, kies voor kandelaren in verschillende hoogtes en vormen. Laat een paar kaarsen er mooi hoog bovenuit steken, zo komt elke kandelaar en kaars goed tot zijn recht. Niet alleen geeft dit een mooie afwisseling, maar als de kaarsen branden geeft het op verschillende hoogtes licht. Zet er eventueel waxinelicht houders bij die geven licht aan de onderkant.

Naast verschillende hoogtes en vormen van de kandelaren, is ook de structuur belangrijk, daarom heb ik hier matte en glanzende kandelaren gecombineerd en de kaarsenhouder flessen erbij gezet met hun glanzende gouden randen. Glans zorgt voor reflectie van het licht.

Je kunt kiezen voor kaarsen in één kleur maar als je een rustig pallet aan kandelaren hebt is het juist ook leuk om de kleuren en structuren van de kaarsen af te wisselen. Je ziet hier het effect van één zandkleurige kaars en de prachtige zwarte ‘Swirl’ kaars die echt opvallen tussen de andere kaarsen.

Tip: Je hoeft niet in elke kandelaar een kaars te zetten, soms is de vorm van de kandelaar al mooi genoeg op zich.

Bloemen vaasjes groot en klein

Natuurlijk kun je ook een dienblad stylen met bloemen. Het is heerlijk om het seizoen op tafel te brengen met verse bloemen en bollen. Een dienblad met kleine vaasjes erop is een mooie manier om dit te doen. Voordeel van verschillende kleine vaasjes is dat je laagjes kunt creëren waardoor de onderlinge bloemen mooi tot hun recht komen. Hier heb ik verschillende vintage en nieuwe bollenvaasjes als basis gebruikt.

Elk seizoen zijn er bollen te krijgen, maar je kunt ook bloemen in de bollenvaasjes zetten of er een avocado pit in laten uitgroeien. Zet tenslotte hier en daar waxine glaasjes en/of een kandelaar tussen en de vaasjes voor de afwisseling van vormen.

Tip: kies je voor glazen vazen, dan blijft het geheel transparant en licht en springen de kleuren van de bloemen er meer uit.

Keramiek stapelen

Als je net zo gek op keramiek bent als ik, dan val je waarschijnlijk ook juist op de mooie vormen, kleuren en texturen van het keramiek. Dit komt extra mooi uit als je een paar items op een dienblad bij elkaar zet, bovendien krijgen ze meer aandacht dan als ze in de kast staan.

Maar hoe zet je keramiek zo op een dienblad waardoor het een mooie spannende combinatie is? Blijf binnen één kleurgamma, en kies items met verschillend vormen die elkaar versterken zoals hier een kruik, een suikerpotje en een stapel kleine schaaltjes. Probeer een piramide te vormen met verschillende hoogtes. Hier steekt de kruik er bovenuit en daardoor komt de vorm en het oor van de kruik heel mooi uit. Een stapeltje kommetjes werkt ook altijd goed. Let ook hier op verschillende structuren; de kruik heeft een glimmend glazuur, de suikerpot juist een grof korrelig structuur en een mooie ribbel over de buik en de schaaltjes zijn gespikkeld. De verschillen versterken elkaar. De droogbloemen zorgen elegant voor nog meer hoogte.

Tip: Kies een dienblad uit in een contrasterende kleur, dan komt het keramiek nog mooier uit.    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.